Hallingplast bygger et nyt anlæg til genvinding af 10.000 ton plast
Hallingplast tager et stort skridt ind i den cirkulære økonomi. 10.000 ton udtjent plast om året bliver råvare til nye produkter i et nybygget anlæg. Kan gammel plast blive til gode og sikre rør?
Det nye anlæg står klar og er blevet prøvekørt i november 2024. Hallingplast har dermed taget et stort skridt ind i den cirkulære økonomi. På det nye anlæg kan vi genvinde 10.000 ton udtjente plastrør om året.
Det er lig med 10.000 ton plastråvare af høj kvalitet – især PE100 – som ellers ville være et affaldsproblem. Nu kan materialet genvindes til nye produkter til anvendelse til både VA, i industrien og til kabelbeskyttelse.
- Hvordan kan gamle PE-og PP-rør genvindes til fuldgyldigt materiale?
- Er der 10.000 ton udtjente plastrør tilgængeligt hvert år?
- Hvad kan rør af genvundet plast anvendes til?
Det er bare nogle af de spørgsmål, vi har arbejdet med de seneste år.
Ny fabrik til genvundet PE- og PP-plast
Det mest synlige udefra er en ny bygning på 4.500 kvadratmeter, hvoraf 3.800 kvadratmeter er indendørs, og et areal på 700 kvadratmeter er under tag, men uden vægge. Anlægget skal fremstille pellets af genanvendt plast. Bygningen ligger i Kleivi Syd, lige på den anden side af elven i forhold til Hallingplasts fabrik i Kleivis industriområde uden for Ål i Hallingdal.
Læs også: Link Genvinding af PE-trykrør og PP-spildevandsrør
Forenklet sagt genvindes plastmateriale i to trin. Først maler vi plastmaterialet til granulat med partikelstørrelser som perler, som bearbejdes yderligere i pelleteringsanlægget. Vi smelter granulatet til en homogen masse, tilsætter stabilisatorer og får plastpellets ud, som kan anvendes til fremstilling af rør og rørdele.
Men før produktionen har vi en anden vigtig fase i arbejdet med genvinding af plastmateriale: Indsamling af brugt plast og sortering efter art og kvalitet. Den nye fabrik kommer i første omgang til at fremstille råmaterialer i form af pellets, som til gengæld udgør råvaren til produktionen af rør og rørdele af PE og PP. Pelletråvaren ser ud som den sædvanlige råvare, som vi anvender i al produktion.
Granulering og pelletering
Knuseanlægget knuser rør og rørdele til mindre fragmenter som håndteres i bulk. Anlægget var allerede i drift da vi investerede i nyt og opgraderet granuleringsudstyr på vores primære fabrik for nogle år siden. Vi har genanvendt spild fra produktionen i over 30 år, så denne håndtering er ikke noget nyt for os hos Hallingplast.
Det nye pelleteringsanlæg er helt nyt og supplerer det anlæg vi allerede har i drift. Med det nye anlæg får vi en ti gange højere pelleteringskapacitet. Brugt plast er blevet opvarmet flere gange og har mistet en del af stabilisatorerne i materialet. Der tilsættes nye stabilisatorer i pelleteringsprocessen for at forny plastmaterialet. Det nye materiale tåler opvarmning og har en lang levetid, præcis som andre plastråvarer.
I den nye fabriksbygning har vi også et anlæg til formsprøjtning af rørdele af PE og PP. Dette er ikke direkte relateret til genvindingen men er en praktisk måde at effektivisere Hallingplasts fabrik og produktionsflow på.
Projektering og byggeri
Den nye fabrik er skudt op samtidigt med, at vi blev en af syv partnere i SirkAQ-projektet for godt en år siden.
Læs også: Länk SirkAQ-projekt
Eksempelvis genererer norske fiskeopdrætsanlæg store mængder udtjent polyethylen, som anvendes til bassiner og kasser. Meget af plastmaterialet er gammelt og udtjent. Dette materiale er særdeles udmærket til materialegenvinding.
Er der 10.000 ton udtjent plast tilgængeligt hvert år?
Der findes store mængder udtjent plast inden for VA-branchen, men også inden for den øvrige infrastruktur og industri, f.eks. fra fiskeopdræt. Det er meget forskellige segmenter, men de bruger stort set samme typer rør. Rør fra VA-branchen skal holde i mindst 100 år. Det tager altså lang tid, inden materialet er udtjent og kan indsamles.
Der er dog en betydelig mængde materiale fra anlæg, som er klar til genvinding allerede nu. Et eksempel er midlertidige ledninger fra byggeprojekter, installationer, man var nødt til at grave op på grund af fejl eller ombygning samt visse søledninger, som tages op, fordi ejeren lægger nye ledninger.
Vi ser også et vist genvindingspotentiale i ledninger fra industrien. NPG – The Nordic Plastic Pipe Association – har gennemført et projekt for at teste indsamling og sortering af plast fra byggepladser. På blot fire eller fem forskellige byggepladser blev der indsamlet 11 ton plast på kort tid, den største andel var PE100-rør. Det handler om plasttyper af høj kvalitet, som burde overføres til producenternes materialeflow.
Anvendelse af genvundet plast
Potentialet er stort, også inden for infrastruktur. Men der er stadig meget, der skal gøres, når det gælder indsamling og sortering. Det er stadig et relativt nyt område, men bevidstheden om emnet stiger. Standarderne for produkter til infrastruktur vil i fremtiden tillade en større andel genvundet råmateriale – såfremt producenten kan dokumentere egenskaber og levetid.
Genvundet plast kommer næppe til at blive brugt som råvare til trykrør. Men i ikke-tryksatte rørsystemer, f.eks. til overfladevand, spildevand og kabelbeskyttelsesrør, har genvundet materiale et stort potentiale.
Hallingplasts nye anlæg udgør en investering på 150 millioner norske kroner. Derudover investerer vi yderligere 150 millioner i den eksisterende fabrik. Investeringen og den nye fabriks potentiale i den cirkulære økonomi er en naturlig del af Hallingplasts historie.
Vigtig satsning for Hallingplast
Hallingplast har gennem sin historie taget store skridt og foretaget store investeringer. I 2008 foretog vi den hidtil største satsning ved at investere i en ny fabrik. Den nye genvindingsfabrik er ligeledes et stort og vigtigt skridt.
Hos os i Hallingplast er det vigtigt at tage ansvar for det, vi gør. Når vi indgår i den cirkulære økonomi, vil vi hjælpe vores kunder med at overføre deres produkter til et cirkulært kredsløb. Det skaber også nye forretningsmuligheder og nye arbejdspladser at sikre, at udtjent plastmateriale videreføres til nye produkter af høj kvalitet, som kan sendes ud på de rette markeder.
For Hallingplast har det været en utroligt spændende og sjov rejse hvor vi ser hvordan denne satsning skaber stolthed hos vores medarbejdere. Projektet har skabt et engagement og en kreativitet, som vi er meget stolt over at have i vores virksomhed. Det er også sjovt at se det engagement, som vores projekt skaber andre steder.
Vi håber, at de nordiske rørledningsejere kommer til at tage godt imod trenden med øget anvendelse af genvundet plast. Hallingplast har påtaget sig at producere et af verdens bedste genvundne granulater til plastrør og rørdele. Vi er spændt på at se, hvilke områder dette råmateriale vil finde anvendelse på. Selvom vi tager et stort skridt hen mod denne satsning, er det stadig blot en begyndelse.