
Naturen er en del af os
”Jeg har altid været glad for at fiske”, siger Hallingplasts administrerende direktør, Sverre Tragethon. ”Lige siden jeg var lille har naturen og fiskeri været en vigtig del af mit liv.”
Sverre, som repræsenterer tredje generation i familieforetagendet og er opvokset på skisportstedet Geilo, beretter, at han elsker alt, som har med fjeld og friluftsliv at gøre. ”Jeg løber gerne langrend eller står på turski, men kan også godt lide at vandre og naturligvis også at dyrke alpint skiløb. Men fiskeriet har helt klart den største plads i mit hjerte. Sammenlignet med at lede en virksomhed er det ganske nemt og ukompliceret ude i naturen. Det er afslappende at stå der, langt væk fra computerskærme og virtuelle møder, og bare være en del af naturen og mærke, hvor dybt forankret den er i vores DNA.”
Bæredygtig natur og bæredygtige liv
Naturen og dens velbefindende er en naturlig del af Hallingplasts virksomhed, forklarer Sverre. ”Vi har altid stræbt efter at være på forkant med udviklingen, og det gælder også miljø og bæredygtighed. Da biocirkulære råvarer blev lanceret på markedet, så vi straks potentialet og valgte omgående at tage del i denne udvikling. Derfor var vi de første til at fremstille trykrør af polyethylen med biocirkulære råvarer, et revolutionerende produkt, som blev leveret til et vellykket pilotprojekt i Gøteborg i 2023. Biocirkulære råvarer er nu en vigtig del af vores udbud.”
Sverre understreger, at for Hallingplast indebærer bæredygtighed både miljømæssige og menneskelige hensyn. ”Vi investerer kraftigt i miljøvenlige produkter og løsninger, men vi fokuserer lige så meget på vores medarbejdere. Alle, som arbejder hos os, skal kunne leve et liv, som er bæredygtigt på det personlige plan. Vi tænker derfor langsigtet i alle henseender, især når det gælder vores menneskesyn.”

Målet er en helt cirkulær værdikæde
Hallingplast leverer i dag rør, der er produceret af i alt 26.000 ton polyethylen og polypropylen. Når virksomhedens nye produktionsanlæg står klar i 2025, vil der være kapacitet til at producere i alt 45.000 ton, hvilket er en betydelig mængde, som kræver en stor satsning på bæredygtighed i en miljøbevidst virksomhed.
”Vi anvender kun PE og PP, to materialer, som ikke blot er svejsbare, men også nemmere at genvinde”, siger Sverre. ”Flere af vores rørsystemer er ligeledes ISCC-certificerede med henblik på sporbarhed, men er også udviklet til at tåle opgravningsfri installation, hvilket er gunstigt i forhold til CO2. Da vi ikke er de eneste, som påvirker slutresultatet, arbejder vi tæt sammen med vores samarbejdspartnere med henblik på at skabe en helt cirkulær værdikæde.”
Egen genvinding
Sverre fortæller også, at Hallingplast investerer i eget genvindingsanlæg med kapacitet til at modtage udtjent plast fra eksterne aktører, f.eks. virksomheder inden for fiskeopdræt samt kommunale ledningsejere.
”Hvert år leveres der flere tusinde ton PE-rør fra forskellige producenter til fiskeopdrætsindustrien i Norge, især i form af flydekraver. De skal i overensstemmelse med de gældende regler udskiftes efter 15 år, og der begynder nu at være store mængder, som skal genvindes”, siger han. ”Med vores nybyggede anlæg har vi kapacitet til at genvinde 10.000 ton om året og mulighed for at udvide og fordoble mængden, hvis der er behov for det.”
Sverre, som har boet i Svanesund på Orust siden foråret 2024, fortæller, at han ofte tænker på bæredygtighed og klimaspørgsmål, og at det kan være svært at vide, hvad der er vigtigt. ”Der virker ikke til at være en absolut sandhed om, hvilke satsninger, som er bedst og fungerer over tid. Det gælder derfor om at være åben for ny viden. Men det er en selvfølge for os, at vi skal være førende inden for denne udvikling. Naturen med fjeld, fiskeri og fantastiske friluftsaktiviteter kræver det”, runder han af.